Náhradní dokumentace

Úvodní stránka Fóra Tlaková zařízení Náhradní dokumentace

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel ing.Miroslav Brotánek a poslední změna proběhla před 4 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • #5494 Odpovědět
      Jan
      Host

      Dobrý den,

      Mohu jako revizní technik pro provozovatele na základě TZ vystavit náhradní dokumentaci (kompresory, vzdušníky, aj.)?

      Děkuji

    • #5507 Odpovědět
      Štefan Hlaváč RT TNS
      Host

      Ano.
      Jedna možnost je okopírovat stejnou TNS od stejného výrobce, orazítkovat RT TNS, že je to shodná nádoba.
      Jiná možnost popsat nádobu dle výrobního štítku a přiložit návod na provoz – výtah z ČSN 69 0012.
      ——————
      NV č. 378/2001 Sb.
      § 4
      (1) Kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce. Není-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem.

      • #5538 Odpovědět
        ing.Miroslav Brotánek
        Host

        Vyhláška č. 18/1979 Sb. ve znění pozdějších předpisů ukládá v §5 výrobci vyhotovit ke každé tlakové nádobě průvodní dokumentaci včetně pasportu v rozsahu stanoveném technickými normami. Vzhledem k tomu, že pozdějšími novelami se vyhláška podle §1 odst. (2) přestala vztahovat na výrobky stanovené k posuzování shody podle zvláštního zákona a nařízení vlády před jejich uvedením na trh, kterými jsou obvykle i tlakové nádoby, nelze po výrobci splnění tohoto ustanovení a dodávku pasportu vyžadovat. Pasport je tedy u nově vyráběných a dodávaných tlakových zařízení nepovinnou součástí průvodní dokumentace a jeho zhotovení lze sjednat s výrobcem pouze na základě dohody.
        Zde byla použita citace článku z technických zařízení „ Netopené tlakové nádoby“
        Vyhláška č. 18/1979 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti
        se změnami: 97/1982 Sb., 551/1990 Sb., 352/2000 Sb., 118/2003 Sb., 393/2003 Sb.
        § 1 Rozsah platnosti
        (1) Vyhláška je závazná pro organizace, na které se vztahuje působnost orgánů státního odborného dozoru nad bezpečností práce, a pro právnické a fyzické osoby, které vykonávají podnikatelskou činnost podle zvláštních předpisů (dále jen „organizace“).
        (2) Vyhláška se nevztahuje na výrobky stanovené k posuzování shody podle zvláštního zákona a nařízení vlády před jejich uvedením na trh a na technická zařízení podléhající dozoru orgánů uvedených v § 3 odst. 2 písm. a) a b) zákona.
        § 5 Individuální vyzkoušení
        (1)Každý dohotovený kotel a tlakovou nádobu s výjimkou výrobků stanovených k posuzování shody podle zvláštního zákona2a) a nařízení vlády2b) musí výrobce podrobit stavební a první tlakové zkoušce. Tyto zkoušky zajišťuje a provádí výrobce, pokud písemně nezmocnil jejich provedením organizaci, která je oprávněna k montáži kotle nebo tlakové nádoby. Ke každému kotli nebo tlakové nádobě musí výrobce vyhotovit průvodní dokumentaci včetně pasportu (revizní knihy) v rozsahu stanoveném technickými normami.
        Pokud je původní pasport zpracován dle ČSN 69 0010 – 7,2,“Technická pravidla zkoušení Část 7.2: Pasport a nádoba vyrobena dle ČSN 69 0010 musí výrobce nádoby dle bodu:
        4. Pasport se dodává s nádobou zpravidla v jednom vyhotovení A4. Dokumentace potřebná ke zhotovení duplikátu pasportu se musí u výrobce nádob archivovat nejméně 10 let.
        Opět citace:
        Rozsah průvodní dokumentace tlakového zařízení dodané výrobcem v současné době stanoví Nařízení vlády č. 219/2016 Sb. takto:
        • Na každé tlakové zařízení nebo sestavu podle tohoto nařízení se umísťuje označení CE a přikládá se k němu EU prohlášení o shodě. Náležitosti EU prohlášení o shodě obsahuje příloha k Nařízení vlády č. 219/2016 Sb. Sestava tlakových zařízení musí být podrobena celkovému postupu posuzování shody podle §4 odst. 5 nařízení vlády.
        • S tlakovým zařízením musí být podle článku 3.4 Přílohy 1 citovaného nařízení dodán návod pro uživatele obsahující všechny nezbytné informace a vztahující se k bezpečnosti z hlediska instalace, včetně montáže jednotlivých částí, uvádění do provozu, použití, údržby včetně kontrol a zkoušek prováděných uživatelem. Návod musí obsahovat potřebné technické údaje, popřípadě technickou dokumentaci, výkresy a schémata, nezbytná k plnému pochopení tohoto návodu. Návod musí též upozorňovat na nebezpečí vyplývající z nesprávného použití a zvláštních okolností návrhu.
        Nařízení vlády 219/2016 Sb. ukládá výrobci uchovávat pro potřebu národních orgánů po dobu 10 let po vyrobení posledního tlakového zařízení daného typu technickou projektovou, konstrukční a výrobní dokumentaci. Obdobné ustanovení obsahují i některé evropské výrobkové normy. Tato dokumentace tedy zůstává u výrobce a není k dispozici provozovateli. Revizní technik je potom při provádění revizí a zkoušek odkázán pouze na údaje obsažené v návodech výrobce a je v zájmu provozovatele aby požadoval dodání dostatečně podrobných návodů, podle kterých lze kontrolní úkony při provozu zařízení odpovědně provést. Rozsah pořizované technické dokumentace výrobcem uvádějí například normy ČSN EN 13445-5:2015 pro netopené tlakové nádoby nebo ČSN EN 286-1:1999 pro jednoduché netopené tlakové nádoby pro vzduch nebo dusík.
        Pro jednoduché tlakové nádoby na vzduch nebo dusík dodávané podle Nařízení vlády č. 119/2016 Sb. platí z hlediska průvodní dokumentace obdobné požadavky.
        • S tlakovým zařízením musí být podle článku 1.3 Přílohy 2 citovaného nařízení dodán návod pro uživatele obsahující všechny nezbytné informace a vztahující se k bezpečnosti z hlediska instalace, včetně montáže jednotlivých částí, uvádění do provozu, použití, údržby včetně kontrol a zkoušek prováděných uživatelem. Návod musí obsahovat potřebné technické údaje, popřípadě technickou dokumentaci, výkresy a schémata, nezbytná k plnému pochopení tohoto návodu. Návod musí též upozorňovat na nebezpečí vyplývající z nesprávného použití a zvláštních okolností návrhu.
        § 4 Výrobce
        (4) Výrobce uchovává technickou dokumentaci a EU prohlášení o shodě po dobu 10 let od uvedení nádoby na trh.
        Nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí, uvádí obecné požadavky na vybavení zařízení dokumentací v následujícím rozsahu:
        § 2 Pro účely tohoto nařízení se rozumí
        e) průvodní dokumentací soubor dokumentů obsahujících návod výrobce pro montáž, manipulaci, opravy, údržbu, výchozí a následné pravidelné kontroly a revize zařízení, jakož i pokyny pro případnou výměnu nebo změnu částí zařízení,
        f) provozní dokumentací soubor dokumentů obsahujících průvodní dokumentaci, záznam o poslední nebo mimořádné revizi nebo kontrole, stanoví-li tak zvláštní právní předpis, nebo pokud takový právní předpis není vydán, stanoví-li tak průvodní dokumentace nebo zaměstnavatel,
        § 4
        (1) Kontrola bezpečnosti provozu zařízení před uvedením do provozu je prováděna podle průvodní dokumentace výrobce. Není-li výrobce znám nebo není-li průvodní dokumentace k dispozici, stanoví rozsah kontroly zařízení zaměstnavatel místním provozním bezpečnostním předpisem.
        (2) Zařízení musí být vybaveno provozní dokumentací. Následná kontrola musí být prováděna nejméně jednou za 12 měsíců v rozsahu stanoveném místním provozním bezpečnostním předpisem, nestanoví-li zvláštní právní předpis, popřípadě průvodní dokumentace nebo normové hodnoty rozsah a četnost následných kontrol jinak. Například vyhláška č. 18/1979 Sb., kterou se určují vyhrazená tlaková zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, v platném znění.
        (3) Provozní dokumentace musí být uchovávána po celou dobu provozu zařízení.
        Závěr:
        Ano, ale v první řadě máte požádat o duplikát výrobce nádoby, neb podle všech předpisů mají povinnost 10 let jej uschovávat.
        Pokud je tento od výrobců nedosažitelný využijte NV č. 378/2001 Sb. a vypracujete za provozovatele vy .
        Doporučuji v rozsahu ČSN 69 0010 – 7.2.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
Odpověď na: Náhradní dokumentace
Osobní informace: